Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Menisküs Yaralanmaları, Belirtileri ve Tedavileri

Menisküs Yaralanmaları

Vücutta uyluk kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menisküs adı verilir.Menisküsler, her dizde birisi içte diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdak yapıda yarım ay ya da C şeklinde dokudur.

Menisküsler uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki uyumluluğu arttırır ve vücut ağırlığının diz ekleminde dengeli olarak aktarılmasında rol oynarlar.Menisküs dokusu oldukça önemli bir doku olup dize binen yükler üzerinde şok emici etkisi vardır.

Spor yaralanmaları içinde menisküs yaralanması en sık görülen yaralanma şeklidir.

 

Menisküs Yaralanmaları Neden Olur?

Menisküs yırtılmaları; ani durma, dönme, dizi zorlayarak bükme veya döndürmeye neden olan aktivitelerde oluşabilmektedir.

Diz çökmek, çömelmek veya ağır bir şeyi kaldırırken çökmek menisküs yırtıklarına neden olabilir.

Futbol, basketbol gibi ikili temas gerektiren sporlarda; voleybol, tenis gibi ani manevraların yer aldığı sporlarda menisküs yaralanmaları sıklıkla yaşanabilir.

 

Menisküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Ağrı,

Diz ekleminde şişlik

Diz eklemini hareket ettirmede güçlük,

Diz bölgesinde kilitlenme,

Diz ekleminden gelen takılma sesi

 

Menisküs Yaralanması Tanısı Nasıl Konur?

Fizik muayene: Doktor dizinizi ve bacağınızı hareket ettirir, onları farklı pozisyonlarda tutar. Menisküsün bulunduğu bölgenin çevresindeki hassasiyeti belirlemeye çalışır. Yürüyüşünüzü izler, eğilmenizi ister, böylece acı hissinin hangi pozisyonlarda artıp azaldığını görerek menisküs yırtığını tespit eder.

Görüntüleme yöntemleri: Fizik muayene sonrası teşhisi doğrulamak ya da diğer olası hastalıkları ekarte etmek için röntgen ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.

Artroskopi: Dizin içini incelemek için kullanılan Artroskop, küçük kamerası olan bir cihazdır, dizin içine küçük bir kesi ile yerleştirilir. Diz içi bu kamera ile incenir.

 

Menisküs Yaralanmasında Tedavi

Buz  Tedavisi: 3-4  saat  aralıklarla,  20’şer  dakika  uygulanacak  buz  tedavisi, dizdeki şişliğin rahatlamasını sağlar.

İstirahat: İyileşme potansiyeli olan kısa longitudinal yırtıklarda koltuk değneği ile yükten koruma, veya diğer yırtıklarda aktivite kısıtlaması önerilir.

Elastik   Bandaj:Erken  dönemde ödemin hafifletilmesine yönelik  önerilir.

Elevasyon: Bacağın kalp seviyesinden yukarıda tutulması da erken dönemde ödemin kontrol altına alınması açısından önemlidir.

İlaç Tedavisi: İnflamasyon  giderici  Diklofenak, ibuprofengibi ilaçlar da ödemin azaltılması ve ağrının hafifletimesi amacıyla önerilir.

Fizik Tedavi Uygulamaları: Fizik tedavideki amaç; ödemi ve ağrıyı azaltmak, eklem hareket açıklığını sağlamak, diz eklem fonksiyonlarını arttırmak, kas gücünü arttırmak ve hastayı normal yürüyüş paternine geri döndürmektir.

Meniküs yaralanması olan bir sporcu uygun tedavi ve rehabilitasyon ile en hızlı ve en güvenli bir şekilde aktiviteye döndürülmelidir.

meniskus-yirtigi

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

Sıkça Sorulan Sorular

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay kutusu

iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.