Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

İmplantoloji

İmplantoloji Nedir?

İmplantoloji, eksik dişlerin yerine yerleştirilen yapay kökler olan implantların yerleştirilmesi ve bakımı ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır.

İmplantlar, titanyumdan yapılmış ve çene kemiğine yerleştirilen küçük vidalardır. İmplantlar, çene kemiği ile kaynaştıktan sonra, doğal dişlere benzer şekilde işlev gören yapay dişlere destek olarak kullanılabilirler.

İmplantoloji, eksik dişleri olan hastalar için en iyi tedavi seçeneklerinden biridir. İmplantlar, doğal dişlere benzer bir görünüm ve işlev sağlar ve uzun ömürlü bir çözümdür.

İmplantoloji, çene kemiğinin yeterli kalınlıkta ve yoğunlukta olması, hastanın genel sağlık durumunun iyi olması ve hastanın implant tedavisine uygun olması gibi faktörlere bağlı olarak yapılabilir.

İmplant tedavisi, genellikle iki aşamada yapılır. İlk aşamada, implantlar çene kemiğine yerleştirilir. Bu işlem, genellikle lokal anestezi altında yapılır. İkinci aşamada, implantların üzerine protezler yerleştirilir. Bu işlem, genellikle genel anestezi altında yapılır.

İmplant tedavisinden sonra, implantların bakımı önemlidir. İmplantların düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekir. Ayrıca, implantların yıllık kontrollerinin yapılması gerekir.

İmplantoloji, diş hekimliğinin hızla büyüyen bir dalıdır. İmplant teknolojisinin gelişmesi ile birlikte, implant tedavisi daha yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanmıştır.

Diş İmplantı Hangi Bölüm Yapar?

İmplantoloji Diş İmplantı

Diş implantı, diş hekimliğinin bir dalı olan implantoloji uzmanları tarafından yapılır. İmplantoloji uzmanları, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra implantoloji alanında uzmanlaşmak için eğitim alırlar. Bu eğitim, implant cerrahisi, implant protezleri, implant biyolojisi ve implant hastalıkları gibi konuları kapsar.

İmplantoloji uzmanları, kaybolan dişlerin yerine implant yerleştirmek için cerrahi işlemler gerçekleştirirler. Bu cerrahi işlemler, implantın çene kemiğine yerleştirilmesi, implantın üzerine geçici veya kalıcı protezlerin yerleştirilmesi gibi işlemleri içerebilir.

İmplantoloji uzmanları, implant hastalarının bakımını da sağlarlar. Bu bakım, implantların temizlenmesi, implantların kontrol edilmesi ve implantların herhangi bir soruna yol açıp açmadığının değerlendirilmesi gibi işlemleri içerebilir.

Bu nedenle, implant tedavisi yaptırmayı düşünen hastaların implantoloji uzmanlarına başvurmaları önemlidir.

Türkiye’de implantoloji uzmanı olmak için Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olmak ve ardından implantoloji alanında uzmanlaşmak için eğitim almak gerekir. Bu eğitim, Diş Hekimliği Fakültelerinde veya özel akademilerde verilmektedir. İmplantoloji alanında uzmanlık eğitimi, genellikle 2-3 yıl sürer.

Diş implantı uygulaması, çene kemiğinin yeterli kalınlıkta ve yoğunlukta olması, hastanın genel sağlık durumunun iyi olması ve hastanın implant tedavisine uygun olması gibi faktörlere bağlı olarak yapılabilir.

İmplant Sonrası Ağrı Olur Mu? Ağrı Ne Kadar Sürer?

İmplant sonrası ağrı olur mu sorusu, bu işlemi yaptırmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. Eksik dişlerin tamamlanması amacı ile yapılan implant tedavisi, takılıp çıkarılan protez diş kullanmak istemeyen kişiler için oldukça cazip bir seçenek olmaktadır. Yalnızca eksik tek bir diş olması durumunda bile rahatlıkla bu uygulamadan faydalanılabilir. Aynı zamanda birden fazla sayıda eksik diş olması durumunda da tercih edilebilen bir uygulamadır. Maltepe dişçi arayışında olan kişiler implant tedavisi konusunda Kardelen Tıp Merkezi’ni gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz.   

İmplant Takılması Esnasında Ağrı Hissedilir Mi?

İmplantoloji

Öncelikle implant takılmasının ardından ağrı olabileceğini ve durumun da tamamen doğal olduğunu belirtelim. Yalnız işlem esnasında hastanın herhangi bir ağrı ya da acı hissetmesi anestezi nedeni ile mümkün olmuyor. İmplant uygulaması genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hastanın durumuna bağlı olarak bazı zamanlar sedasyon anestezi de tercih edilebilir. Bu sayede implant işlemi esnasında hastanın acı duyması da önlenmiş olur. Anestezi etkisinin geçmesinden sonra hafif de olsa bir ağrı oluşması beklenir.

Çok şiddetli ve dayanılmaz olarak ifade edilen bir ağrı oluşması beklenmez. Bu derece şiddetli bir ağrı meydana gelmesi halinde hemen doktorunuz ile görüşmenizde fayda vardır. İmplant takılmasının ardından ağrı oluşması beklenen bir durum olsa da aşırı derecede bir ağrı olması da beklenmez. Maltepe’de yer alan Kardelen Tıp Merkezi dişçi kliniğimizin bünyesinde barındırdığı uzman hekim kadrosu sayesinde implant tedavi süreciniz oldukça rahat bir şekilde geçer.

İmplant Sonrasında Ağrı Kaç Gün Devam Eder?

Hastalar implant tedavisine başlamadan evvel implant sonrası ağrının ne kadar sürdüğü konusunda bilgi edinmek isteyebiliyor. Fakat aynı ağrının şiddeti gibi ne kadar sürdüğü de kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bu sebep ile net bir gün sayısından bahsetmek de yanıltıcı olabiliyor. Diş hekimlerimiz bu ağrının 1 ila 3 gün arasında hafifleyerek geçtiğini ifade etmektedir.

Bu süre daha kısa olduğu gibi daha uzun da olabilmektedir. Ayrıca sözü edilen ağrının hastanın günlük yaşantısını ciddi oranda olumsuz bir biçimde etkileyecek ağrılar olmadığını da belirtmekte fayda var. Hastalar implant işleminin ardından yaşadıkları ağrılı durumun beslenmelerine ya da konuşmalarında bir soruna neden olmadığını dile getirir. Bu sebep ile endişe edilecek kadar bir ağrı olmadığının da altını çizmemizde fayda olacaktır.

İmplant İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

İmplantoloji

Hastaya kullanılan implantın çeşidi ya da hastanın dokularının iyileşme hızı gibi faktörlerin etkili olduğu bu dönem kişiden kişiye farklılık gösterir. İmplant sonrasında ağrı tümüyle geçmiş olabilir. Bu durumda iyileşmenin yüzde yüz tamamlandığı anlamına gelmez. Kardelen Tıp Merkezi olarak hizmet veren uzmanlarımız iyileşmenin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için sizlere verdikleri önerileri ve uyarıları harfiyen yerine getirmenizin önemli olduğunu ifade etmektedir. Nelere dikkat etmeniz gerektiği hususunda bazı konulara vurgu yapabiliriz.

  • İmplant tedavisinin ardından yaklaşık olarak 2 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketilmemesi gerekir.
  • Sıcak içecek ve yiyecekler diş etinde kanamanın artmasına neden olabilir bu neden ile 24 saat boyunca sıcak içecek ve yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Yüzde hafif şişme meydana gelebilir bu durumda aşırıya kaçmadan şişen bölgeye soğuk kompres uygulanabilir.
  • Diş etinizin iyileşmesi tamamlanana kadar sert yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
  • İmplant tedavisi sonrasında ağız ve diş temizliğine dikkat edilip ihmal edilmemesi gerekir.
  • Oluşabilecek ağrı nedeni ile diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya ara vermelisiniz.
  • Ciddi derecede şişme oluşması ve kanama yaşamanız gibi bir durum söz konusu olur ise muhakkak diş hekiminize bilgi vermelisiniz.

İmplant Tedavisi Sonrası Ağrı Kesici İçilir Mi?

Diş  hekimlerimiz implant sonrasında hastaların ağrı yaşaması söz konusu olduğunda elbette ağrı kesici ilaç almalarının mümkün olduğunu belirtir. Yalnız kesinlikle gelişigüzel ağrı kesici ilaç seçimi yapılmamalıdır. Yalnızca diş hekiminiz tarafından size önerilen ağrı kesici ilacın ve önerilen dozda alınması gereklidir.

Sıklıkla karşı karşıya kaldığımız ağrı kesici ilacın ne zaman etki edeceği konusunda net bir cevap vermemiz mümkün değildir. Uzman hekimlerimizin de belirttiği gibi ağrı kesicilerin etken maddeleri birbirinden farklıdır. Dolayısı ile bu etken maddelerin kana karışması ve etkisini göstererek ağrıyı kesmesi ya da tamamen ortadan kaldırması hakkında net bir süre vermemiz doğru olmaz.

Referanslar: International Journal of Implant Dentistry

implantoloji

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutusu
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.