20’lik diş ağrısı nedir? Nerelere vurur? Belirtileri ve tedavisi nasıldır? Evde 20’lik diş ağrısını geçirmek mümkün mü? Tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası için okumaya devam edin.
20’lik Diş Nedir? Ne Zaman Çıkar?
20 yaş dişleri genellikle çene kemiğinde gömülü oldukları için diş eti altında kalırlar. Bu durum, dişin bir kısmının diş etiyle kaplı olması nedeniyle enfeksiyonlara ve çene açma sırasında ağrı, şişme gibi sorunlara yol açabilir. Bu dişler, ağzın en arka kısmında bulunur ve hem üst hem de alt çenede bulunabilirler. Eğer diğer dişlere zarar vermiyorlarsa genellikle çekilmeleri gerekmez, ancak diğer dişlerin düzgün sıralanması veya sağlığı için bazen çekilmeleri gerekebilir.
Bu dişler genellikle 17 ile 25 yaş arasında çıkar ve toplamda 4 adettir. Ancak, bu yaş aralığında çıkmazlarsa bile bu dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Genellikle gömülü kaldıkları için, eğer ağrıya sebep olmuyorlarsa, kişiler bu dişleri fark etmeyebilirler.
20’lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
20 yaş dişlerinin çıkış süreci kişiden kişiye değişebilir ve bazı durumlarda sorunsuz geçerken, bazılarında yoğun ağrılara neden olabilir. Bu ağrıları yirmilik dişlerden ayırt etmenize yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır:
- 20 yaş dişleri genellikle diş köklerinde zonklama tarzında ağrılara yol açar. Diş etlerinizin içinde veya çene kemiğinizde hissettiğiniz şiddetli zonklamalar büyük olasılıkla yirmilik dişlerinizden kaynaklanır.
- Bazı durumlarda 20 yaş dişleri çürük ağrılarına benzer ağrılara neden olabilir. Eğer ağzınızdaki diğer dişlerde çürük yoksa ve bu tür ağrılar yaşıyorsanız, 20 yaş dişlerinizden şüphelenebilirsiniz.
- 20 yaş dişlerinin ağrıya yol açma nedeni, ağız içinde yeterli alan bulamamalarıdır. Bu nedenle, diş etinizde ağrıyan bölgede çıkan sivri diş uçları varsa, ağrının 20 yaş dişlerinden kaynaklandığı düşünülebilir.
- 20 yaş dişleri bazen çapraz ağrılara da neden olabilir. Örneğin, sağdaki 20 yaş dişi sol tarafa, soldaki ise sağ tarafa ağrı yapabilir. Bu tür çapraz ağrıları gözlemliyorsanız ve bölgede yirmilik diş belirtileri yoksa, çapraz noktaları kontrol edebilirsiniz. Şişlik, apse veya diş ucu gibi belirtiler varsa, ağrının 20 yaş dişi kaynaklı olduğunu düşünebilirsiniz.
20’lik Diş Ağrısı Nerelere Vurur?
Akıl dişi olarak da bilinen 20 yaş dişleri, herkesin dört tanesine sahiptir ve üçüncü azı dişi özelliği taşıdıkları için son derece dayanıklıdırlar. Bu nedenle, 20 yaş dişlerinin ağrısı ağız ve çene içinde çeşitli noktalarda hissedilebilir. Dört adet olmaları, sağ arka alt, sol arka alt, sağ arka üst ve sol arka üst gibi farklı bölgeleri etkileyebilirler.
Güçlü yapılarıyla, çapraz büyüme veya yüzeye çıkma sorunu yaşayan 20 yaş dişleri, diş etlerini zedeleyebilir veya diğer dişlerin köklerine zarar verebilir. Bu yüzden, 20 yaş dişlerinin diş köklerinden diş etlerinin diplerine, damak üstlerine ve yanaklara kadar etki ederek bu bölgelerin bazılarını veya tamamını ağrıtabileceği mümkündür.
20’lik Diş Ağrısı Kaç Gün Sürer?
20’lik diş ağrısı ortalama birkaç gün veya birkaç hafta sürebilir. Ancak süre uzadıkça, durum daha ciddi bir hal alabilir. Bu nedenle ağrılarınızın devam etmesi durumunda mutlaka bir hekime görünmenizi tavsiye ederiz.
20’lik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
20 yaş dişleri, diğer dişler gibi çıkarken genellikle ağrılı bir süreç oluşturur. Hatta diş etlerinde herhangi bir sorun olmayan ve 20 yaş dişini kolayca çıkarabilen kişiler bile ağrı ve sancı hissedebilir. Bu, dişin büyüme süreciyle birlikte diş etlerinin yırtılması, diş köklerinin baskılanması ve çene kemiğinin büyüyen dişe yer açmak için genişlemesi nedeniyledir.
Bu tür diş ağrıları yaşandığında ilk olarak ağız ve diş sağlığına dikkat etmek önemlidir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamak, ağız içindeki her noktaya ulaşabilen fırça modellerini tercih etmek ve diş etlerinize zarar verebilecek fırçalardan kaçınmak gereklidir. Bu sayede ağzınızda yiyecek artıklarının birikmesini engelleyebilir, plak ve bakteri oluşumunu azaltabilir ve yeni azı dişlerinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesini destekleyebilirsiniz.
Ağız ve diş eti sağlığınızı iyileştirmek için gargara, çalkalama suyu ve diş ipi gibi ürünleri kullanabilirsiniz. 20 yaş dişleriniz sorunsuz bir şekilde çıkıyorsa, doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Ayrıca, sakinleştirici ve ağrı kesici etkisi olan bitki çaylarını tüketerek diş çıkarma sürecinde yaşanabilecek problemleri azaltabilirsiniz.
Bu saydığımız her şeye dikkat ediyorsunuz ama ağrılarını artarak devam ediyor veya geçmiyor mu? Birkaç gün izleme yapmanızı tavsiye ederiz. 3 günden sonra hala ağrılarınız devam ediyorsa mutlaka ve Ağız ve Diş Sağlığı uzmanına görünmeniz gerekir. Çünkü dişiniz iltihap kapmış olabilir. Bunun yerine belki çekilmesi de gerekebilir. Bunların herhangi birine ihtiyacınız olup olmadığını diş hekimi muayenesinden sonra anlayabilirsiniz.
Kardelen Tıp Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı birimimizden detaylı bilgi veya randevu alabilirsiniz.
20’lik Dişin Çekilmesine Yol Açan Durumlar
Akıl dişlerinin cerrahi olarak çıkarılması için dişlerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olması gereklidir. Aşağıdaki durumlar, akıl dişlerinin ameliyatla çıkarılmasını gerektirebilir:
- Yirmilik dişler diş etlerinde enfeksiyona neden oluyorsa,
- 20 yaş dişleri çene kemiğinde zorlanmaya sebep oluyorsa,
- Çıkamayan dişler, diğer dişlerin köklerini baskılayarak çürümeye yol açıyorsa,
- Diş etlerinde yoğun ve ağrılı apseler oluşuyorsa,
- 20 yaş dişi, ağız içinde kist veya tümör riski taşıyorsa,
- 20 yaş dişi diş eti kanamalarına, ağız içi kokusuna veya zonklamalara sebep oluyorsa,
Bu durumlar varsa, ameliyat seçeneği değerlendirilebilir.
20’lik Diş Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
20 yaş dişlerinin sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde çıkması oldukça nadir bir durumdur. Birçok insanın ağız ve çene yapısı, 18-20 yaşlarından sonra yeni dişlerin rahatça çıkmasına uygun değildir. Özellikle eksik diş olmayan kişilerde, 20 yaş dişlerinin yer bulma zorluğu oldukça yaygındır. Bazı durumlarda, çıkacak yer bulamayan akıl dişleri çene kemiği içinde gömülü kalır ve herhangi bir soruna neden olmaz. Bu tür gömülü dişler, genellikle sağlık açısından tehdit oluşturmazlar ve müdahale gerektirmezler.
Ancak, bazı durumlarda 20 yaş dişleri yamulabilir, diğer dişleri baskılayabilir ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirler. Bu durumlarda, cerrahi müdahale gerekebilir ve 20 yaş dişi çıkarılabilir.
20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
20 yaş diş ağrısını hafifletmek ve rahatlamak için evde deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır. bunlar genel olarak şu yöntemleri içerir:
- Soğuk Uygulama
Ağrı bölgesine buz torbası veya soğuk paket uygulamak, ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Ancak, buzun cilde direkt temasını önlemek için bir bez veya havlu ile sarılması önemlidir. - Tuzlu Su Gargarası
Bir çay kaşığı tuzun ılık suyla karıştırılarak yapılan gargara, diş eti iltihabı gibi durumlarda ve 20 yaş diş ağrılarında rahatlama sağlayabilir. - Nane Yağı veya Kremi
Nane yağı veya kremi, ağrılı bölgeye hafif masaj yaparak uygulanabilir ve geçici olarak ağrıyı azaltabilir. - Diş Eti Soğutucu Jeller
Eczanelerde bulunan diş eti soğutucu jeller, ağrının hafiflemesine yardımcı olabilir. - Yumuşak Yiyecekler
Ağrılı bölgeyi daha az tahriş etmek için yumuşak yiyecekler tercih edilebilir ve bu şekilde 20 yaş diş ağrısını önlemek mümkün olabilir. - Doğru Ağız Hijyeni
Düzenli olarak dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, diş eti sağlığını korumak için önemlidir ve 20 yaş diş ağrılarını azaltabilir.
Yukarda da bahsettiğimiz gibi, diş ağrınız uzun süre devam ediyorsa, bunu evde geçirmeye çalışmak yerine mutlaka bir diş hekimine görünmeniz faydalı olacaktır.