Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci zor mu? Ağrı, kaşıntı, saç dökülmesi yaşayacak mıyım? Evet, bunlar hastalarımızın işlem sonrası süreç ile ilgili soruları arasında en sık sorduklarıdır. Ancak saç ekimi sonrası iyileşme sürecinin konfor düzeyi, hem işlemin kalitesi hem de hastanın talimatları uyup uymaması ile alakalıdır. Bu sürecin nasıl geçirildiğine dair detaylı bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

Saç ekimi, saç dökülmesini tersine çevirmenin kalıcı bir çözümünü sunabilir, ancak bu anlık bir çözüm değildir ve sonuç almanız ortalama bir yılı bulmaktadır. Saç ekimi sonrası sabırlı olmanız ve cerrahınız tarafından belirlenen saç ekimi sonrası bakım ve iyileşme talimatlarına uymanız çok önemli. Şimdi dilerseniz, saç ekimi sonrasında bekleyebileceğiniz saç büyüme aşamalarını detaylı bir şekilde anlayalım.

Saç Büyüme Aşamaları

Saç ekimi sonrası iyileşme zaman çizelgesini açıklamadan önce, saç uzamasının nasıl gerçekleştiğini anlamanız önemli. Saç, dört ana aşamadan oluşan bir döngü içinde büyür ve dökülür:

  1. Anagen (büyüme aşaması)
    Anagen, en uzun aşama olup saçların yaklaşık üç ila beş yıl boyunca bu aşamada kaldığı bilinir. Bazı saçlar yedi yıl boyunca da büyümeye devam edebilir. Anagen aşamasında saçlar, saç folikülleri tarafından itilir ve yaşam sürelerinin sonuna kadar büyümeye devam eder. Saç derisindeki saçlar, yüz veya genital bölgedeki saçlardan daha uzun anagen aşamasına sahiptir.
  2. Catagen (geçiş aşaması)
    Anagen aşamasını takip eden bu geçiş aşamasında, büyüme yavaşlar ve saç folikülleri küçülmeye başlar. Saç, saç folikülünden ayrılır ancak son büyüme günlerinde kafa derisinde kalır. Aynı anda, saçların yaklaşık %3-5’i catagen aşamasındadır.
  3. Telogen (dinlenme aşaması)
    Telogen, geçiş aşaması olan catagen sonrası dinlenme aşamasıdır. Saç büyümeyi durdurduktan sonra yaklaşık üç ay boyunca yerinde kalır. Bu süreçte, saç foliküllerinde yeni saçlar oluşur. Herhangi bir zamanda, saçların yaklaşık %10-15’i telogen aşamasındadır.
  4. Exogen (saç dökülme aşaması)
    Exogen aşaması, telogen aşamasının bir uzantısı olarak görülebilir ve iki ila beş ay sürer. Bu aşamada, folikülden ayrılan ve büyümeyen saçlar dökülür. Saç dökülmesi, uyku sırasında, yıkanırken veya saç taranırken gerçekleşebilir. Eski saçlar dökülürken, saç foliküllerinde yeni saçlar zaten büyümeye başlamıştır.

İşlemden 1 Hafta Sonra

Saç ekimi sonrası iyileşme aşaması başlarken, ilk yedi gün içinde yaşayacağınız süreçler şu şekilde:

Saç ekimi sonrası, greftlerin alındığı (donör) ve yeni saçların büyüyeceği (alıcı) alanlar iyileşme sürecine girer. Bu alanlar bandajlı olacak. Bir derece ağrı ile birlikte kabukların oluşup dökülmesi sırasında kaşıntı hissi normaldir. Bu süre zarfında, doktorunuzun verdiği bakım talimatlarına uymalısınız.

İlk yedi gün boyunca, rahatsızlık hissediyorsanız veya uyumakta zorluk çekiyorsanız, yine doktorunuzun önereceği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Dışarı çıkarken çevresel faktörlerden korunmak için bir şapka takmalısınız. Ayrıca, saçınızı yıkamamalı (genellikle saç ekiminden beş gün sonra yıkanması önerilir), havluyla ovmamalı, kafa derinizi kaşımamalı veya iki hafta boyunca yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız.

Saç Ekiminde 2 Hafta Sonra

Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinin ikinci haftasında bazı değişiklikler yaşayacaksınız.

İyileşme süreci iyi bir şekilde ilerleyecek, ancak şişlik inmiş olsa bile, kabuklar doğal olarak dökülecek. Bu da biraz saç ekimi sonrası kaşıntı ve kızarıklık hissine neden olacak. Bu, saç ekimi alanının iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır. Egzersiz yaparken kafa derinizi tahriş etme riski azalacak ve uyurken herhangi bir rahatsızlık hissetmeden her pozisyonda uyuyabileceksiniz.

Bu dönemde, alıcı bölgede saç dökülmesi başlar. Bu, yukarda bahsettiğimiz saç büyüme döngüsünün tamamen normal bir parçasıdır. Foliküllerde yeni saçlar oluşmakta ve sonunda büyümeye başlayacaktır.

Yine bu dönemde ünlük aktivitelerinize devam edebilir, egzersiz yapabilir ve kabukların temizlenmesine yardımcı olmak için başınızı banyoda ıslatabilirsiniz. Kalan kabukları sökerek veya başka bir şekilde almayı denemeyin.

Saç Ekiminden 1 Ay Sonra

Alıcı bölgede, daha fazla saç dinlenme (telogen) aşamasına girecek ve sonunda dökülecektir (exogen). Bu, saç ekiminden sonra dökülmeyi tetikleyen ana süreçtir. Alıcı alandaki saçlar farklı büyüme döngü aşamalarında bulunduğundan, bu bölümdeki saçlar seyrek görünebilir ve bu durum sizin için bir endişe kaynağı olmamalıdır. Donör alanında ise bu dönemde, yeni saçların büyüyecek ve alanı kaplayacak.

Birinci ayın sonundaki bu aşamada, sürekli iltihaplanma (ciltte aşırı kızarıklık ve sıcaklık) belirtileri görüyorsanız, doktorunuzla mutlaka iletişime geçmelisiniz. Ancak nakledilen saçlarınızın dökülmesi konusunda endişelenmenize gerek yok; bu, iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır.

Saç Ekiminden 2 Ay Sonra

Sç ekiminden iki ay sonra, yukarıda bahsedilen saç büyüme döngüsü ve dökülme sürecinin devamını göreceksiniz. Bu süreç herkeste farklı hızda ilerler.

Sabırlı olmalı ve kafa derinizdeki herhangi bir seyrekliği endişe kaynağı olarak görmemelisiniz. Alıcı bölgenin farklı kısımları, saç büyüme döngüsünün farklı aşamalarında olacaktır. Bu, saç ekimi iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır, bu nedenle endişelenmenize gerek yok.

Saç Ekimi Sonrası 3. Ay

Saç ekimi sonrası iyileşme sürecinin üçüncü ayında, yeni saçlarınızın çıkmaya başladığını göreceksiniz. Bu yeni saçlar genellikle ince ve neredeyse saydam bir görünüme sahip olacak. Bu, olgunlaşmamış olmalarından kaynaklanır.

Yeni saçlarınızın yavaş yavaş uzadığını görmek için biraz sabırlı olmalısınız. Bu yeni saçların görünümü, ilk başta vücut kıllarına benzer olabilir, bu yüzden panik yapmayın. Zamanla, saçlarınız kalınlaşacak ve güçlenecektir.

Saç Ekimi Sonrası 4. Ay

Saç ekiminden sonraki dördüncü ayda, saçlarınız daha fazla uzamaya başlayacaktır. Başlangıçta uzama seyrek görünebilir, ancak zamanla daha güçlü bir hale gelecektir.

Saç Ekiminden 6 Ay Sonra

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Altıncı Ay

Saç ekimi sonrası altıncı aya geldiğinizde, görünüm olarak pek de iyi olmayan süreci geçmiş olacaksınız. Yeni saçlarınızda belirgin bir büyüme artışı gözlemleyeceksiniz. Saçlarınız artık iyice kalınlaşacak ve güçlenecektir. Bu süreç birkaç ay boyunca devam eder.

Unutmayın ki uzama hızı, alıcı alanın konumu ve saç ekim tekniği gibi birçok faktörden etkilenir. Bu aşamada saç ekiminizin nihai sonucunu görmeyi beklememelisiniz. Çünkü nihai sonuç için biraz daha vaktiniz olacak.

Saç Ekiminde 9-12 Ay Sonra

Yeni saçlarınız, aylık yaklaşık 1-2 cm hızla büyümeye devam ettikçe kalınlaşmaya devam edecektir. Bu aşamda artık saçınızı istediğiniz gibi kestirip şekillendirebilirsiniz; özellikle de iyi bir uzunluğa ulaştıysanız.

Saç Ekiminden 12-18 Ay Sonra

Artık Saç ekimi sonrası iyileşme sürecini tamamen atlattınız. Saç ekiminden bir yıl ile on sekiz ay arasında artık nihai sonucu görmeyi bekleyebilirsiniz. Tüm nakledilen saçlar kafa derisinden çıkacak ve olgunlaşarak tamamen kalınlaşacak ve koyulaşacaktır. Yeni saçınızı normal durumlarda olduğu gibi kullanabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz.

Ameliyat Sonrası Beklentiler

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci, uygulanan işlemin kapsamına ve karmaşıklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ameliyat sonrası oluşabilecek ağrı, aşırı gerginlik veya zonklama, doktorunuz tarafından reçete edilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Eğer bandaj kullanıldıysa, genellikle bir gün sonra çıkarılır. Ameliyattan sonra iki gün içinde saçınızı nazikçe yıkayabilirsiniz. Dikişlerinizi ise bir hafta ile on gün içinde aldırmanız gerekecek. Şişlik, morarma ve akıntı olasılıklarını doktorunuzla tartışmayı unutmayın.

Fiziksel Aktivite

Yoğun fiziksel aktiviteler, kafa derisine kan akışını artırarak ekim yerlerinde veya kesilerde kanamaya yol açabilir. Bu nedenle, en az üç hafta boyunca sert egzersiz ve temas sporlarından kaçınmanız istenebilir. Bazı doktorlar, ameliyattan sonra en az on gün cinsel ilişkiyi de önermez.

Kontroller

Kesi yerlerinizin düzgün bir şekilde iyileştiğinden emin olmak için, doktorunuzun muhtemelen ameliyatın ilk ayında sizi birkaç kez görmek isteyecektir. Bu takip ziyaretlerinde alacağınız tavsiyeleri dikkatlice takip etmek önemlidir.

Normale Dönüş

Normal rutinlerinize ne zaman döneceğiniz, geçirdiğiniz ameliyatın uzunluğuna, karmaşıklığına ve türüne bağlıdır. Birkaç gün içinde işinize dönüp normal, hafif aktivitelere başlayacak kadar iyi hissedebilirsiniz. Ekim (tüplü veya diğer greftler) yaptıran birçok hasta, ameliyattan sonraki altı hafta içinde “yeni” saçlarının döküldüğünü gördüğünde hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu durumun normal ve genellikle geçici olduğunu bilmelisiniz. Saç döküldükten sonra, saç büyümesi tekrar başlamadan önce beş ila altı hafta geçecektir. Aylık olarak yaklaşık yarım inç (yaklaşık 1.25 cm) büyüme bekleyebilirsiniz.

Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

Sıkça Sorulan Sorular

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay kutusu

iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.