Konak (seboreik dermatit) nedir?
Seboreik dermatit (yağ bezlerinin işlev bozukluğu sonucu oluşan deri iltihabı) bebeklerde baş derisini ve vücudun kıvrımlı yerlerini etkileyebilen bir deri hastalığıdır.
- Yenidoğan bebeklerin çoğunda görülür. Bunun nedeni yenidoğanın cildinin üzerindeki keratin tabakasının henüz gelişmemiş olmasıdır.
- Bebekler baş bölgelerinden çok terledikleri için baş bölgelerinde sert, beyaz pul pul kabaran tabaka hâlinde kızarıklık ve beyazlık görülebilir.
- Kaşıntıya neden olmaz ve bebeğe bir rahatsızlık vermez.
- Geçici bir durumdur.
- Yaşamın ilk 4 haftası en sık olduğu dönemdir, 6 aydan sonra azalır ancak 1 yaşına kadar olan çocuklarda görülebilir.
Genel önlem olarak; pamuklu, bedeni sıkmayan ve rahat giysiler tercih edilmeli ve aşırı sıcak, nemden kaçınılmalı, terleme azaltılmalıdır. Banyoda klasik sabun yerine nötral pH’lı temizlik ürünleri tercih edilmelidir. Elbiseler ve yatak çarşafları deterjanlarla değil sabun tozu ile yıkanmalı, iyi durulanmalı ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır.
Konak tedavisi
Büyük çoğunluğunda temizlik ve bakım yeterli olur, bazı yaygın ve şiddetli vakalarda potent (çok güçlü) olmayan kortikosteroidli kremler ve nadiren görülen deri enfeksiyona karşı antibakteriyel kremler kullanmak gerekebilir.
Konak oluştuğunda bebeğin başına bir gece önceden veya banyodan birkaç saat önce badem yağı, zeytinyağı sürülerek konaklar kabartılır, arkasından banyo yaptırılarak bebekler için hazırlanmış yumuşak bir fırça veya tarakla taranır. Bu işlem konak devam ettiği sürece tekrarlanır.
Konak temizlenirken bebeğin kafasında yer alan bıngıldaklarına dikkat edilmeli, fazla baskı uygulanmadan yumuşak hareketlerle bu bölge ovularak temizlenmelidir.
Günlük temizlik, saç diplerini temiz ve konaksız tutmaya yeter. Temizlik ve bakıma rağmen giderek arttığı, akıntılı ve iltihaplı bir hale dönüşmeye başladığı zaman mutlaka hekiminize başvurun ve önerileri uygulayın.