Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Check-up tıbbi muayeneyi ne sıklıkla yaptırıyorsunuz? Bir tıbbi muayenenin neleri içermesi gerektiğini biliyor musunuz? Çoğu hastalığın önlenmesi ve zamanında tespitinin zamanında tedavi almak için hayati önem taşıdığını unutmayın. 

Tıbbi Check-up, her kişinin sağlık durumunu belirlemek için klinik ve fiziksel bir değerlendirmenin yanı sıra tıbbi bir görüşmeden oluşur. Bu tür check-up, sorunları ilk evlerinde ortaya çıkmadan önce tespit etmeye yani kalıtsal nedenlerden kaynaklanabilecek ciddi hastalıkları önlemeye ve/veya bazı rutin diyet ve fiziksel aktivite ile patolojilerden kaçınmaya yardımcı olabilir.

Pandemi ile ilişkili stres, hareketsiz yaşam tarzı, kötü beslenme alışkanlıkları ve hatta kalıtsal koşullar gibi günlük durumlar zamanında tedavi edilmediği takdirde kişinin bütünlüğünü ve yaşamını ciddi şekilde tehlikeye atabilecek sağlık sorunlarının varlığına neden olabilir. Ve ileri evrelerde semptom gösteren sessiz veya asemptomatik hastalıklar var ki, kontroller ve rutin testler ile erken teşhis edilebilir. 

Kardelen Tıp Merkezi uzmanlarımıza göre tıbbi check-up yaptırmanın önemini duymak çok yaygındır. Bununla birlikte çok az insan bu tavsiyeye kulak verir ve yalnızca ciddi bir rahatsızlık yaşadıklarında uzmana başvururlar. Birçok vakada tanının geç konması sağlık bakımından sıkıntılara neden olabilir. Check-up yaptıran kişilerin eğer var ise bir rahatsızlıkları erken tedavi sayesinde sağlıklarına daha erken kavuşmalarına oldukça büyük katkı sağlar.

check-up

Check-up Ne İçin Yapılır? 

Check-up, yaygın sağlık sorunları, erken evre hastalıklar ya da kardiyovasküler risk faktörleri, fazla kilo, hareketsiz yaşam, sigara, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, prediyabet veya diyabetin yanı sıra bazı kanser çeşitlerinin tespiti için yapılır. Check-up’ın önemi daha iyi bir yaşam kalitesine olanak sağlayacak önlem ve sağlığa yatırımdır. 

Check-up Kontrolleri Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Düzenlilik hastanın yaşına ve bu durumdaki risk faktörlerine bağlı olmakla birlikte yılda bir ya da iki kez check-up sağlık kontrolünden geçilmesi tavsiye edilir. 

Kimler Check-up Yaptırmalıdır?

Check-up tıbbi sağlık işlemi sadece tahlil ve testlerden oluşan bir uygulama değil. Check-up yaptırmak isteyen kişilerin yaşı, cinsiyeti ve risk faktörlerine bağlı olarak kendisi için belirlenen uzman doktorlar ile yüz yüze görüşür ve muayene olur.

Doktorun uygun gördüğü durumlarda kişiye ek laboratuvar testleri ve radyolojik görüntüleme yapılır. Bu sayede hastanın mevcut sağlık durumu kapsamlı bir şekilde değerlendirilir. Yapılan testler ve radyolojik görüntülemeden alınan sonuçlar ışığında doktor, hastasını dikkat etmesi gerekenler hususunda ayrıntılı olarak bilgilendirir. Bir sonraki check-up işlemi esnasında ise var olan riskler gözden geçirilir. 

Check-up, yetişkinlerin herhangi bir sağlık şikâyeti olmasa dahi en az yılda 1 defa yaptırması gereken bir sağlık taramasıdır. Erişkin kişinin mevcut risklerine göre farklılık gösterebilen check-up dönemleri doktor tarafından daha sık bir şekilde yapılması önerilebilir. Bu süre, bireyin sağlığındaki değişimlerin ve risk faktörlerinin dikkatli bir şekilde takip edilmesi bakımından son derece önemlidir. 

Ailede obezite, diyabet, kronik hastalıklar, hipertansiyon gibi hastalıklar, jinekolojik kanser çeşitleri, meme kanseri, prostat kanseri gibi kanser çeşitleri bakımından risk grubunda yer alanlar, kronik ve kalıtımsal hastalık bakımından risk grubunda olanlar, yoğun bir tempoda ve çok yoğun stres altında çalışan kişiler, daha sağlıklı ve rahat bir menopoz dönemi geçirmek isteyen kadınlar düzenli olarak check-up yaptırmalıdır. 

Bir Check-up paketinde Neler Bulunur? 

Sağlık kuruluşunuzdan aldığınız standart bir check-up paketi içinde hangi testler ve muayeneler yer almalıdır? Check-up paketleri genellikle temel kontrolleri içerirken sizin ek olarak talep edebileceğiniz özel hizmetleri de opsiyonel olarak sunar. 

  • Organların çalışma fonksiyonlarının incelenmesini sağlayan kan analizleri
  • Kolesterol ve lipit düzeyinin ölçülmesini sağlayan testler
  • Kan sayım testi
  • Guatr testi
  • Sarılık testi
  • Sedimantasyon 
  • Gaitada gizli kan kontrolü
  • Batın ultrasonografisi
  • Tam idrar testleri
  • Akciğer görüntüleme
  • EKG

Check-up Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?  

Check-up yaptırmak isteyen bireylerin öncelikle en yakın sağlık kuruluşundan randevu alması gereklidir. Bireyin temel sağlık kontrolünden sorumlu olan doktor, kişinin kapsamlı olarak analizlerini alır. Böylece check-up’un türü ve kapsamı belirlenmiş olur. Check-up yapılmadan önceki gün hastanın kullandığı tüm ilaçlara ara verilmesi önerilebilir.

Kişi randevu tarihini oluşturduktan sonra check-up’un yapılacağı günde hastaneye aç karnına gelmesi istenmektedir. 8 ila 10 saatlik bir açlık oluşması gerekir. Yapılan laboratuvar testlerinin doğru sonuç vermesi için aç olunması oldukça önemlidir. 

Hastanın su tüketmesinde hiçbir sakınca yoktur. Sıklıkla sorulan sorulardan biri olan ‘’check-up yapmadan önce su içilir mi?’’ sorusu bu şekilde yanıtlanmış olmaktadır. Check-up prosedürü esnasında zaman kaybı yaşamamak için hastaneye ya da tıp merkezine aç karnına gelinmesi oldukça önemlidir. Sigara ve kafein içeren içecek ve gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Sakız veya şeker içeriğe sahip olan ürünler de kesinlikle kullanılmamalıdır. 

Kişinin check-up randevusundan önce akşam yemeğinde hafif bir şekilde beslenmesi ve alkol almaması gerekir. Check-up prosedürü kişiye özel olarak oluşturulur bu kapsamda batın ultrasonu var ise kişinin idrara sıkışık bir şekilde hastaneye gelmesi önerilir. 

Hasta, check-up randevusu aldığı sağlık kuruluşuna geldiği zaman, öncelikle hastanın kan ve idrar örnekleri alınarak ilgili doktora yönlendirilir. Bölüm doktorlarının talepleri doğrultusunda gerekli durumlarda daha pek çok test kapsamlı bir şekilde yapılır. Hatanın mesanesi dolu değil ise bolca su içmesi sağlanmaktadır. 

Hastanın check-up prosedüründe eforlu EKG mevcutsa, yedek iç çamaşırı, havlu ve spor kıyafet ve spor ayakkabı getirmesi gerekir. Bu malzemeler ile hastanın rahat etmesi için gereklidir. Mamografi görüntülemesi olan hastaların ise duş alması önerilir. Hasta duş aldıktan sonra krem, parfüm veya terlemeyi önleyen ürünlerin kullanılması kesinlikle yasaktır. 

Kadınlar için Check-up Neleri Kapsar?

Senede bir defa check-up yaptıran 20 ila 40 yaşa arasında olan yetişkin kadınlar için uygun bir paket içerisinde kan testleri, idrar testi, akciğer görüntüleme, meme muayenesi ve jinekolojik muayenenin yer aldığı bir paket olacaktır. 

Özellikle kadınlarda sık rastlanan rahim ağzı kanseri, meme kanseri gibi hastalıkların risk grubuna giren bu yaş aralığında olan kadınların, kanser ilerlemeden erken teşhis ve tedaviden faydalanması hayat kurtarmaktadır. 40 yaşını geçmiş kadınların check-up tıbbi muayene paketleri içinde ise EKG, mamografi ve gaitada gizli kan testi de bulunur. 

Erkekler için Check-up Neleri Kapsar?

Erkek hastalar için check-up paketleri içinde kan testleri, akciğer görüntüleme, idrar testi ve genel sağlık muayenesi bulunur. 20 ila 40 yaşa aralığında olan yetişkin erkek hastalar için bu kontroller yeterli olurken 40 yaşın üzerinde olan hastalar için ekstra ürolojik muayene, gaitada gizli kan testi, EKG de tavsiye edilir. 

Kardelen Tıp Merkezi, alanında uzman hekimleri, yüksek hijyen standartlarındaki check-up alanlarımız ve hızlı sonuç almanızı sağlayan güçlü laboratuvar ekibimiz ile sizlere hizmet vermeye hazırız. Sağlığınızı ve yaşam kalitenizi kontrol altında tutmanızı sağlayacak olan check-up rutinleri için bizimle iletişime geçerek hemen randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sağlığınız için ilk adımı atmanıza yardımcı olalım.

[wp-faq-schema title=”Sıkça Sorulan Sorular” accordion=1]

check-up

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

Sıkça Sorulan Sorular

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Check-up yaptırmak için sadece bir saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Alınan kan örneklerinizin incelenmesi belirli test ve tetkiklerin yapılmasının ardından muayeneler ile sonuçlarınızın değerlendirilerek check-up sonucunda sağlık profiliniz belirlenmiş olur.

Günümüz şartlarında her bireyin senede 1 defa check-up yaptırması önerilmektedir.

2 ila 19 yaş aralığında olan insanların mutlaka bir defa sağlık kontrolü yaptırması gerekir. 20 yaşından sonra ise periyodik bir biçimde bütün kişilerin senede 1 defa sağlık kontrolünden geçmesi önerilmektedir. Check-up ayrım olmaksızın herkese uygulanır.

Bir defa bir hastalığa yakalandıktan sonra alınan bütün tedbirler ve uygulanan tedaviler hem eski sağlıklı günlerimize kavuşmamızda yetersiz kalıyor hem de maliyet bakımından oldukça külfetli olmaktadır. Bu nedenle hastalıklara yakalanmadan önlem almak çok daha mantılıdır. Kişilerin hastalıklara yakalanmadan bu hastalıkların önüne geçebilmesi için temizlik, sağlıklı beslenme, hareketli ve sosyal bir yaşam sürdürmeye dikkat etmeleri gerekir. Bunların yanı sıra sağlıklı insanların senede bir defa yaptırabilecekleri check-up adlı kontroller ile vücudumuzun genel durumu hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutuları
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.