Çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümümüzde; 0-18 yaş grubuna (yenidoğan bebeklerden 18 yaşını dolduran ergenlik çağı çocuklarına kadar) tüm hastalıkların tanı ve tedavisi konularında hizmet verilir. Sağlam ve hasta çocuklar kontrol ve muayene edilerek aşı için yönlendirilir. Ayrıca anne ve babalar bölümümüze gelerek çocuk sağlığı ve gelişimiyle ilgili konularda bilgi ve danışmanlık alabilirler.
Olağan çocukluk çağı hastalıklarının takip ve tedavisinin yanı sıra beslenme, uyku düzenlenmesi, büyüme-gelişmeyi destekleyici oyunlar, sosyal ve ikili ilişkiler konusunda da uzman görüş ve yönlendirmelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yenidoğan işitme taraması, çocukluk dönemi aşıları ve özel aşılar hastanemizde yapılmaktadır.
Bilindiği gibi sağlığın temel direklerinden biri elbette çocuklar içinde sağlıklı bir şekilde beslenmedir. Ancak çoğu durumda beslenmeye gerekli önem verilmez. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 5 yaş altı 17,6 milyon çocuk obeziteden mustariptir. En yüksek oranlara sahip diğer hastalıklar ise kardiyovasküler ve diyabettir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları çocukluktan itibaren benimsenirse fazla kilo ve obezitenin önlenmesi çok daha kolay olacaktır.
Çocuklukta Doğru Beslenme Nedir?
Yeterli bir diyet, çocuğa sağlıklı kemik ve kasların büyümesi ve gelişmesi için gerekli tüm besinleri sağlamalı ve obezite gibi yaygın patolojilerin riskini önlemelidir. Obezite hastalığı çocuklarda daha fazla görülür.
Dikkate alınması gereken en önemli faktörlerden biri çocuğun yaşıdır, çünkü buna göre beslenme ihtiyaçları değişkenlik gösterir.
3 ila 6 yaş arası; Çocuk tam gelişim içinde olduğundan ve büyük fiziksel aktiviteye maruz kaldığından dolayı enerji ihtiyacı çok yüksektir.
7 ila 12 yaş arası; Büyüme ihtiyaçları hala çok önemlidir. Bu aşamada çocuğu sağlıklı beslenmek için eğitmek çok önemlidir.
13 ila 16 yaş arası; Bu yaşta kaslar ve iskelet yeni oluşmuştur, bu nedenle yeterli kalori sağlamak ve yüksek kaliteli proteinin yanı sıra yeterli miktarda kalsiyum içermesi önemlidir.
Fiziksel Aktivite ve Dinlenmenin Önemi
İyi sağlığın beslenmeyle birlikte diğer ayağı da fiziksel egzersizdir. Çocuklarda kilolarını korumanın yanı sıra fiziksel ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için kısa, orta ve uzun vadede başka yararlar sağlamak da önemlidir.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 5 ila 17 yaşa arasındaki çocukların günde en az bir saat orta dereceli fiziksel egzersiz yapmaları tavsiye edilmektedir. Çocuklar için aerobik sporların ya da esnekliklerini geliştirmeye yardımcı olması için 7 ila 10 yaşından itibaren disiplin ve iş birliğini teşvik ettiği için takım sporları önerilmektedir.
Çocukların sağlığını korumak için egzersiz ve iyi beslenmenin yanı sıra bir diğer temel alışkanlık da her yaşa uygun saatlerde uyumak:
0-2 ay: 10,5-18 saat arası
2-12 ay: 14-15 saat arası
1-3 yaş: 12-14 saat arası
3-5 yaş: 11-13 saat arası
5-12 yaş: 10-11 saat arası
Bütün bu önlemler çocukluk çağı hastalıklarını önlemek için gereklidir, ancak her zaman ortaya çıkma riski vardır.
En Yaygın Çocuk Hastalıkları
Çocuk hastalıkları virüs, bakteri veya mantarların neden olduğu bulaşıcı bir kökene sahiptir. Erişkinleri de etkileyebilme özellikleri bulunur. Ancak çocukluk çağında bu kadar yaygın olmaları, çocukların bağışıklık sisteminin tam gelişme halinde olmasından ve ileride onları koruyacak antikorlar geliştirmek için bu etkenlere maruz kalmalarından kaynaklanmaktadır.
Bulaşıcı Hastalıklar
Hem sindirim hem de solunum mukozasını etkilerler ve iltihaplanmaya da neden oldukları için çoğunlukla etkilenen organın adı ile ve ardından itis eki ile adlandırılırlar.
Bulaşıcı hastalıkların genel karakteristik semptomları ise şunlardır;
- Ağrı
- Kırmızılık
- Tahriş
Bulaşıcı hastalıklardan bazıları ve belirtileri ise,
Akut Bademcik İltihabı: Kökeni genellikle bakteriyeldir ve boğazdaki kızarıklığın yanı sıra yüksek ateş, öksürük ve burun akıntısı çocuklarda en sık görülen semptomlardır.
Akut Otitis: Bu enfeksiyon 3 yaşın altındaki çocuklarda çok yaygındır. Neredeyse her zaman bir bakteriden kaynaklanır. Ancak bazen bir virüsten de kaynaklanabilir. Etkilenen kulakta ağrıya neden olur ve ishale ve ateşe neden olabilir.
Sistit: Kızların yaklaşık %3’ünde ve erkeklerin %1’inde görülen bir idrar yolu enfeksiyonudur. Nedeni bakteriyel bir enfeksiyondur ve karakteristik semptomları, sürekli idrara çıkma isteği ve bunu yaparken kaşıntıdır.
Dış etkenlerin neden olduğu çocukluk çağı hastalıkları çoktur. Ancak en yaygın olanlardan biri nerdeyse herkesin aşina olduğu soğuk algınlığıdır.
Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar Nasıl Bulaşır?
Bulaşıcı hastalıkların bulaşması çok basittir ve kuluçka döneminde yani semptomlar ortaya çıkmadan önce ortaya çıkabilir. Daha önce de açıkladığımız gibi bu hastalıkların çocuklarda çok yaygın olmasının nedenlerinden biri bağışıklık sistemlerinin bu bulaşıcı ajanlara karşı zayıf olmasıdır. Diğer bir neden de çocukların oyuncaklarını paylaşmaları ve ağzını kapatmadan öksürebilen diğer çocuklar ile çok fazla zaman geçirmeleridir.
Başlıca enfeksiyon yolları şunlardır;
Solunum yolu: Bulaşma, öksürdüğümüz, hapşırdığımız ve hatta konuştuğumuz zaman dışarı attığımız bulaşıcı parçacıklara sahip mikro damlacıklar yolu ile gerçekleşir.
Fekal-Oral: Dışkı ile elimine edilen bakteri veya virüsler yolu ile bulaşma. Bulaşma örneğin kontamine su veya yiyecekler yolu ile yutulması ile gerçekleşir.
Doğrudan ilişkiler: Paylaşılan nesneler aracılığı ile olur. Tükürük veya kan gibi organik sıvılar yoluyla temas
Örneğin, bir virüsün neden olduğu ve avuç içlerinde, ayak tabanlarında ya da ağız içlerinde kabarcıklara neden olan el-ayak-ağız hastalığında solunum yolu veya Fekal-ağız yolu ile bulaşma olur ve bunun kuluçka süresi 3 ila 6 gün sürer.
Gözün beyaz bölgesi olan konjonktiva iltihabından oluşan bir hastalık olan konjonktivit, bir virüsten kaynaklanabilir ve virüs partikülleri hücre içinde kalabileceğinden minimum bulaşma süresi 9 gündür. Kumaşlar, yastıklar ve havlulardan bulaşır.
Genetik Çocuk Hastalıkları
Çocuk hastalıklarında sadece dış etkenler sorumlu değildir. Genomumuz, yaşamı sürdürmek için gerekli tüm bilgileri içerir, ancak bu talimatlar değiştirilirse yani genlerde mutasyonlar meydana gelirse hastalıklar ortaya çıkabilir.
Kistik Fibroz
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kendini gösterebilen bu tür genetik hastalığa bir örnek, vücudun diğer organlarının yanı sıra esas olarak akciğerleri ve sindirim sistemini etkileyen kistik fibrozdur. Kistik fibrozda, normalde hafif ve kaygan olan mukus ter ve sindirim sıvıları üreten hücrelerden gelen sıvılar yapışkan ve kalın hale gelir ve özellikle akciğerler ve pankreas olmak üzere vücudun geçiş yollarında birikir. Belirtiler nerdeyse her zaman iki yaş civarında ortaya çıkar ancak bazen hastalık 18 yaşına kadar tespit edilemez.
Talasemi
Talasemi bir başka yaygın genetik hastalıktır. Vücudun kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücutta oksijenin taşınmasından sorumlu olan bir protein olan hemoglobini üretme şeklini etkileyen bir grup patolojiyi kapsar.
Bazen Talasemi hastalar semptom göstermeseler ve tedavi gerektirmeseler de genellikle anemi gösterirler ve periyodik olarak kan nakline ihtiyaç duyabilirler.
Çocukluklarda Anemi Nedir?
Çocuğunuzun halsiz olduğunu, biraz solduğunu veya tırnaklarının kırılgan hale geldiğini fark ederseniz çocuk doktorunuza danışmalısınız. Belki çocuğunuzda anemi vardır ve iyileşmek için tedaviye ihtiyacınız vardır. Ama merak etmeyin çünkü hayatın ilk yıllarında oldukça sık görülen bir hastalıktır. Ayrıca tedavisi oldukça basittir.
Çocuklarda Anemi Nasıl Teşhis Edilir?
Çocuğunuzun anemisi varsa vücudunun yeterince kırmızı kan hücresi üretmediği veya yeterli hemoglobin içermediği anlamına gelir. Hemoglobin esastır çünkü dokulara oksijen taşımakla sorumludur. En sık görülen anemi demir eksikliğidir. Çocuğun demiri düşük olduğunda bir kan testi yapıldığında ortaya çıkar. Bebekler depolanmış demirle doğarlar ancak yaşamın ilk yılında (hızlı büyüme dönemi) günde yaklaşık 1 mg demir tüketirler.
Çocuklarda Anemi Belirtileri
Aneminin ana belirtisi güçsüzlük ve yorgunluktur. Çocuğunuzun cildi biraz daha solgun olur. Baş ağrısından şikâyet edebilir ve iştahını kaybedebilir. Ayrıca daha sinirli olabilir ve sürekli uyku hali belirtileri yaşayabilir.
Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Hangi Hastalıklara Bakar?
- Enfeksiyon hastalıkları,
- Tüm ateşli hastalıklar,
- Ev kazaları,
- Döküntülü hastalıklar,
- Solunum yolları hastalıkları (Bronşit, zatürre)
- Bademcik iltihabı,
- Eklem romatizması,
- Büyümüş lenf bezleri,
- Alerjik astım,
- Alerjik rinit,
- Kulak ağrısı,
- Soğuk algınlığı,
- Grip,
- Ateşli havale geçirme,
- Göğüs ucu sorunları,
- Sütün az gelmesi gibi emzirme problemleri,
- Yeni doğan bebeğin göz iltihabı,
- Göbek iltihabı,
- Gaz sancısı,
- Kusma, kabızlık, pişik gibi sorunların çözümü,
- Katılma nöbeti,
- Kızamık,
- Kızamıkçık,
- Kabakulak,
- Su çiçeği,
- Karın ağrısı,
- İshal,
- Kusma,
- Kabızlık,
- Böbrek rahatsızlıkları,
- İdrar yolu enfeksiyonu taşları,
- İdrar kaçırma,
- Göğüs ağrısı,
- Ritim bozuklukları,
- Kalpteki büyümelerin araştırılması.