Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Gebelikte Beslenme

HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENME ve DİYET ÖNERİLERİ

Gebelikte beslenme kuralları neler? Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı? Hamilelik döneminde Folik asit kullanımının önemi? I. II. III. Trimester beslenme nasıl olmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanımız Esra Aydın hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin önemini ve yöntemlerini anlatıyor.

Hamilelik döneminde beslenme enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı daha fazla olacağı için oldukça önemlidir. Gebeliğin son üç aydaki döneminde anne adayının kilosu ve beslenme şekli bebeğin doğumda olacak ağırlığını belirlemekte olup anne adayının bu süreçte yetersiz beslenmesi halinde, anne ve bebekte bazı yetersizlikler gözükebilir.

Hamilelik dönemindeki en önemli vitamin folik asittir. Bu vitaminden en iyi şekilde faydalanmak için, mutlaka gebe kalma planı yapıldığında vitaminin alınması gerekir ve gebeliğin ilk üç ayında mutlaka kadınlar tarafından alınmaya devam edilmelidir. Bu vitamin gebelikte nöral tüp defekti adı verilen anomalinin önlenebilmesi açısından gereklidir.

Anne karnında olan bebeğin tek besin kaynağı annesi olduğu için bebeğin gelişimi ve kendi gereksinimlerini karşılayabilmesi için hamile kadınların yeterli ve dengeli olarak beslenmesi gerekmektedir.

Hamilelik başlangıcında uygun bir kiloyla gebe kalmış olan kadın, düzgün ve doğru beslendiğinde gebelik süresince yaklaşık olarak ortalama 9-12 kg alır. Anne adayının normalde aldığı günlük kalori ihtiyacına sadece 350 Kcal ilave etmesi yeterlidir.

İlk 3 ay (I. Trimester)

Hamileliğe karar vermeden önce anne adayı, sağlıklı bir gebelik geçirebilmek için fazla kilo ile hamile kalmamalıdır. Eğer fazla bir kilo ile hamile kalındıysa ilk 3 ay alınan kaloriyi çok fazla artırmaya gerek yoktur. Ancak ağırlık kaybına neden olabilecek davranışlarda bulunmak veya ağırlık kazanımını katı bir şekilde sınırlandırmak da gebelik dönemi için uygun bir davranış değildir. Eğer vücut ağırlığındaki artışı uygun olmayan şekilde sınırlandırırsanız, bebeğinizin düşük doğum ağırlığı ile doğmasına sebep olabilirsiniz.

 İkinci 3 ay (II. Trimester)

İkinci 3 ayda artan ihtiyacı karşılayabilmek için hamile kadınların günlük 300 kalorilik ek enerji alması gerekir. Hamileliğin 20. haftasından sonra bebeğin hızlı büyümeye başladığı ve annenin iştahının artıp aşermelerin başladığı bir dönemdir. Bu dönemde vücut yağ depolamaya başlar ve yağ birikimleri özellikle emzirme döneminde artan enerji ihtiyacını karşılamak ve anne sütü salınımı için gerekli enerjiyi depolama açısından önemli olup metabolizmayı oluşan değişikliklere karşı korur.

Üçüncü 3 ay (III. Trimester)

Üçüncü 3 ayda annenin kilosu artmaya devam eder. III. trimester  bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemdir.Ödem problemi oluşur ve sık sık idrara gitme durumu gelişir, bunların hepsi normaldir. Ayaklarda ve ellerde şişme, sık idrara gitme problemleri normaldir. Kabızlık şikâyeti artabilir. Son trimester döneminde vücut ödem tutmaya başladığı için yemeklerinizi az tuzlu yapmaya özen göstermek gerekiyor. Hamilelikte bebeğin büyüme ve gelişmesinin, annenin aldığı besinlerin bebeğe plasenta ile taşınması sonucu olduğu unutulmamalıdır. Bebek tüm enerji ve besin öğesi gereksinimlerini annenin depolarından karşılar. İyi beslenme, gebeliğin her dönemi için çok önemlidir. İyi beslenme çoğunlukla çok yeme ile karıştırıldığı için cümlelerimi özenle yazmaya gayret ediyorum.

Hamilelik döneminde beslenme alışkanlıklarımızı nasıl düzenlemeliyiz?

  • Bu süreçte anne adayı çay ve kahve tüketimi azaltmalı, bunların yerine süt, ayran ve taze sıkılan meyve sularını tercih etmelidir. Hazır meyve suları ve kola gibi asitli içecekler tercih edilmemelidir.
  • Ödem problemi oluşacağı için yiyeceklerinde tuz oranını azaltmalı ve özellikle iyotlu tuz kullanmalıdır.
  • Haftada 1 kez kuru baklagiller, 2 kez balık, 3 kez kırmızı et, 1 kez de hindi ve tavuk tüketerek, beslenmede protein dengesi kurulması en sağlıklı olanıdır.
  • Sebze ve meyveler iyi yıkanarak ve mevsiminde taze olarak tüketilmelidir.
  • Hazır gıda ürünleri tüketilmemelidir.
  • Katkı maddesi içeren sucuk, sosis, salam gibi yiyecekler mümkünse tüketilmemeli ya da çok az miktarlarda dikkatlice tüketilmelidir.
  • Alkol, sigara gibi zarar verecek maddeler kullanılmamalıdır.

Aşırıya kaçmamak koşulu ile her şeyi tüketebileceğinizi unutmayın. Pek çok alternatif beslenme yöntemi mevcut. Önemli olan her zaman olduğu gibi ölçülü olmak.

gebelikte-beslenme

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutusu
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.