Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

Sağlık Raporu

Sağlık raporları resmi olarak başvuru yapacağınız kurumlar tarafından sizden istenen belge olarak tanımlanabilir. Bu rapor sizin sağlıklı olduğunuzu resmi olarak belgelemek için gerekli olan resmi bir evraktır. Sağlık raporu, aynı zamanda sizin hastalıklarınızı da belirleyen bir rapor olarak tanımlayabilmek mümkündür. 

Hukuki olarak tanımlamamız gerekirse sağlık raporları başvuru yapa kişinin bedenen ve akli olarak sağlıklı olduğunu gösteren, söz konusu kişinin belirli bir iş, görev veya amacı gerçekleştirmek için uygun olup olmadığını, yetkili doktor tarafından yapılan muayene sonrasında oluşturup onayladığı sağlık belgesi olarak tanımlayabiliriz.

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu alabilmek için kişinin ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Özel hastaneler, poliklinikler, aile hekimleri ve özel tıp merkezlerine başvuru yaparak sağlık raporu alabilirsiniz. Başvuru yaptığınız sağlık kuruluşu sağlık raporu almanız için yapmanız gerekenler konusunda sizi bilgilendirecektir. 

Rapor almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biri de, raporun kaç günde çıktığıdır? Sağlık raporu almak için başvuru yaptığınız sağlık kuruluşunun uyguladığı testlerin sonuçlarının çıkma süresi rapor alma sürenizi etkilemektedir. Bu durum da sağlık kuruluşunun yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Gerekli olan bütün testlerin ve muayenenin yapıldığı kuruluşları tercih ederek bu süreyi kısaltmanız mümkündür. Kardelen Sağlık Merkezi’nde gerekli olan bütün bu test ve muayeneler yapılabildiği için en kısa sürede sağlık raporu almanız mümkündür. Sağlık raporu alma süresini etkileyen faktörlerin arasında gerekli olan belgelerin eksiksiz ve doğru olarak toplanması gelmektedir. 

Sağlık Raporu Neden Gereklidir?

Sağlık Raporu

Kişi hayatının birçok noktasında rapora ihtiyaç duyabilmektedir. Yeni bir işe başlarken, evlenirken, ehliyet alırken, herhangi bir eğitim kurumuna başvuru yaparken ve bazı özel kurs kayıtları için sağlık raporu şart koşulmaktadır. Bu da bu raporun ne derece önemli olduğunu gösterir. 

Sağlık Raporu Çeşitleri

Bu rapor veriliş amacına bağlı olarak çeşitlere ayrılır. 

  • İşe Giriş Raporu 
  • İlaç Raporu
  • Genel Sağlık Raporu
  • Spor, Havuz, Okul Raporu
  • Evlilik Raporu
  • Portör Raporu
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Ticari Araç Sürücüleri için Sağlık Raporu
  • İş Göremezlik Raporu

İşe Giriş Raporu

İşveren kişi ya da kurumlar bünyesinde çalışan bireylerin sağlığını muhakkak dikkate almalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nde belirtildiği gibi bir çalışan işe girmeden önce veya uzun süre izinli olduktan sonra işe dönerken sağlık raporu almasını zorunlu kılar. Bu raporun geçerlilik süresi, kişinin gireceği işin risk gurubu durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. İş yerleri risk bakımından üç farklı kategoriye ayrılır ve bu kategorilere göre de işe giriş sağlık raporlarının geçerlilik süreleri bulunur. Bunlar;

Az tehlikeli işyeri (büro, ofis ve restoran): Rapor geçerlilik süresi 5 yıldır.

Tehlikeli işyeri (atölye ve üretim fabrikaları): Rapor geçerlilik süresi 3 yıldır.

Çok tehlikeli işyeri (inşaat, maden ve kimya fabrikaları): Rapor geçerlilik süresi 1 yıldır.

İş Göremezlik Raporu

İş göremezlik raporu, sigortalı bir şekilde çalışanın hamile kalması, hastalık geçirmesi, iş kazasından müzdarip olması veya meslek hastalığı olarak adlandırılan hastalığa yakalanması söz konusu olduğunda uzman doktor onayı ile alınan rapordur. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kişiye verilen iş göremezlik ödemesini alabilmek için, söz konusu kişinin iş göremezlik raporu alması zorunludur. 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası 5510 sayılı kanununa göre, iş göremezlik ödeneği üç bölüme ayrılır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hastalık veya rahatsızlık
  • İş yerinde kaza geçirme
  • Meslek hastalığına yakalanma
  • Kadınlar için gebelik ve doğum

İlaç Kullanım Raporu

Kronik bir hastalığı olan kişiler düzenli bir şekilde ilaç kullanmak zorunda kalabilirler. Diyabet, tansiyon, kolesterol gibi sürekli kullanılan hastalıklar için doktorlar tarafından ilaç kulanım raporu verilmektedir. Kardelen Tıp Merkezi bünyesinde uzman doktorlarımızın gerçekleştireceği muayenenin ardından uygun görülmesi halinde sürekli ilaç kullanım raporu alabilirsiniz. 

Uzman doktor tarafından verilen ilaç raporunun süresi bulunur. Bunlar 3 aylık, 6 aylık veya 12 aylık olabilmektedir. Bunun haricinde ilaç kullanım raporunu aldıktan sonra ilacınızı alabilmeniz için reçete yazdırmanız da gereklidir. Rapor edilen ilacı yazdırmanız için yanınızda ek olarak herhangi bir belge taşımanız gerekmez. Reçeteniz ile birlikte eczaneye giderek ilacınızı alabilirsiniz. 

Evlilik için Sağlık Raporu

Evlilik için başvuru yaptığınız sırada sizden istenen evraklar arasında evlilik için sağlık raporu da bulunur. Bu rapor, Çiftlerin evlenmesi için engel teşkil edecek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının anlaşılması için gerekli olan bir rapordur. Evlilik raporunun talep edilmesinin ana nedeni, söz konusu kişilerin farkında olmadıkları bir hastalığın ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalığın bulunup bulunmadığının tespiti içindir. 

Evlilik Sağlık Raporu için Gerekli Olan Testler Nelerdir?

Kardelen Tıp Merkezi’ne başvurarak önce gerekli olan kan tahlillerinizi yaptırıp, akciğer filminizi çektirebilirsiniz. Yapılacak kan tahlilleri ile kan grubunuz belirlenir. Bu sayede AIDS, hepatit, bel soğukluğu ve frengi gibi cinsel temas yolu ile bulaşan hastalıkların olup olmadığı saptanmaktadır. Aynı zamanda da kan uyuşmazlığı durumuna da bakılmaktadır. 

Bunların dışında evlilik kararı alan 50 yaş ve üzeri çiftlerden Akdeniz anemisi testi talep edilir. 60 yaş ve üzeri çiftler ise heyet raporu alınması zorunludur. 

Evliliği engel teşkil eden hastalıklar ise;

  • Frengi
  • Cüzzam
  • Verem 
  • Şankroid
  • Bel Soğukluğu 

Kanunda açıkça belirtilen bu hastalıkların tedavisi tamamlanmadığı hallerde evlilik için sağlık raporu verilmemektedir. 

Ehliyet için Sağlık Raporu

Ehliyet için rapor, ehliyete sınıf ekleme, ehliyetin kaybolması ve ehliyet yenileme gibi durumlarda alınması gereken bir rapordur. Aynı zamanda da ilk defa ehliyet alacak kişilerin de bu raporu almaları gereklidir.

2016 yılından itibaren ehliyet için rapor alma şartları iki grupta değerlendirilmektedir. 1.grup rapor: A, A1,A2, B,B1, BE, M ve F sınıfı için gerekli olan rapordur. Bu grupta yer alan ehliyet hafif olarak adlandırılan araç sürücülerini kapsar. 2.grup rapor ise, C,C1,C2, CE, D,DE,D1, C1E ve G sınıfı ehliyet için gereklidir. Bu grup ise ağır ve ticari araç sürücülerini kapsar. 

Ehliyet için Sağlık Raporu Nerden Alınır?

Ehliyet için raporu alabileceğiniz sağlık kuruluşları ise; 

  • Bakanlık ya da üniversitelere bağlı olan sağlık kurumları,
  • Özel hastaneler,
  • Özel poliklinik ve tıp merkezlerinden alınabilir. 

Sağlık Raporu Alırken Gerekli Olan Evraklar Neler?

Bireylerin sağlığının ve güvenliğinin sağlanması amacı ile pek çok kurum tarafından zorunlu tutulan raporlar arasında olan sağlık raporu, yaşanabilecek herhangi bir olumsuz duruma karşı hayati önem taşır. Hem raporunu alan hem de çevresinde bulunan kişilerin sağlığı ve güvenliği için büyük önem taşımaktadır. Bu raporu almak için gerekli olan bazı evraklar vardır.

Bu evrakları eksiksiz ve tam bir biçimde tamamlayıp sağlık raporu alma sürecini hızlandırmanız mümkündür. Rapor alabilmek için 4 adet vesikalık fotoğraf, kimlik fotokopisi ve aslı, hangi raporu almak istediğinizi belirten bir dilekçe gerekir.

Sağlık raporu almak için en yakın tarihe şimdi randevu alabilirsiniz.

saglik-raporu

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

Sıkça Sorulan Sorular

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Heyet raporu tam teşekküllü sağlık raporudur. Özellikle bazı durumlarda heyet raporu alınması gerekir. Heyet raporu hastanelerden alınır ve 6 ya da 7 farklı bölümden alınan raporların toplanıp tek rapor haline getirilmesidir.

Sağlık raporu alabilmeniz için herhangi bir sağlık kurumuna başvurmanız yeterlidir. Özel hastane, özel tıp merkezi, poliklinik ve aile hekiminden alınabilir.

İş için alınacak sağlık raporları söz konusu olduğunda durum biraz değişkenlik gösteriyor. İş alımlarda istenen sağlık raporunun alınabileceği yerler ikiye ayrılır. Birisi iş yeri hekimi diğeri ise aile hekimliğidir. Kişinin gireceği iş az tehlikeli ise aile hekiminden rapor alabilir. Fakat aile hekimliğinden alınan rapor tehlikeli işlerde geçerli değildir.

Ehliyet için sağlık raporunu sağlık kuruluşlarından alabilirsiniz. Ehliyet için alacağınız sağlık raporunu özel hastane, özel tıp merkezi, poliklinik ve sağlık ocaklarından alabilirsiniz.

Normal şartlarda sağlık raporu için kan vermeniz gerekir. Fakat çoğu doktor kan testi istememektedir.

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutuları
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.