Hemen Randevu Alın!

Size özel fırsatlardan yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Al!

İç Hastalıkları

Hastalıklar erken teşhis ve tedavi yöntemlerinin gelişen teknoloji ile birleşmesiyle birden fazla hastalık ilerlemeden tedavi edilmektedir. Laboratuvar tetkikleri (kani, idrar, gaita vb.), görüntüleme teknikleri (ultrasonografi, MR, bilgisayarlı tomografi, röntgen, kemik yoğunluğu ölçümü), endoskopik tetkikler (üst gastrointestinal sistem endoskopisi, kolonoskopi vb.) ve EKG gibi birden fazla teknolojik yöntemler sayesinde hastalıkların erken teşhis ve tedavisi bir hayli kolay hale gelmiştir. 

Hastane ve tıp merkezlerinin en fazla başvurulan kliniklerinden olan iç hastalıkları bölümü, birden fazla hastanın hastalığına bağlı olarak başlangıç belirtileri ile başvurduğu bölüm olması nedeni ile büyük öneme sahiptir. Dahiliye olarak da bilinen iç hastalıkları bölümüne başvuran hastaların bütün tetkikleri titizlikle yapılarak tedavi edilmesi, olası sağlık sorunlarının erken tespit edilmesine ve daha ciddi evrelere ulaşmadan ilgili tıbbi bölüme yönlendirilmesi sağlanır. 

İç Hastalıkları (Dahiliye) Bölümünde Tedavi Edilen Hastalıklar

  • Hipertansiyon
  • Kalp Yetmezliği
  • Kanser Erken Tanısı
  • Diyabet (Şeker Hastalığı)
  • Tiroid Hastalıkları (Guatr)
  • Böbrek hastalıkları
  • Lipid Düzeyi (Kolesterol, Trigliserit) Bozuklukları  
  • Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları
  • Enfeksiyonlar
  • Prostat Tetkikleri
  • Meme Muayenesi ve Tetkikleri, 
  • Mide, Bağırsak, Safra Kesesi ve Karaciğer Hastalıkları 

Alt ve Üst Solunum Yolları Hastalıkları

Solunum yolları hastalıkları, genellikle sonbahar ve kış mevsiminde sık görülen bulaşıcı hastalıklardır. Solunum yolu hastalıkları alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları olarak ikiye ayrılmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları genel olarak soğuk algınlığı olarak isimlendirilir. Genellikle burun ile boğaz bölgesini etkiler. Alt solunum yolları enfeksiyonları ise daha ciddi boyutlardaki hastalıklardır. Bronşlar, bronşiyeller ve akciğerleri etkilemektedir. Ayrıca üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonların tedavi edilmemesi de alt solunum yolları hastalıklarını tetikleyebilmektedir. İç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanı olan bu hastalıklar bazı durumlarda hastaların göğüs hastalıkları ya da kulak burun boğaz bölümlerine sevk edilerek tanı konması sağlanabilir. 

Enfeksiyon Hastalıkları

Solunum yolları hastalıklarının dışında idrar yolu enfeksiyonları, karaciğer iltihabı (hepatit), deri enfeksiyonları, kemik ve eklem iltihabi hastalıkları, ishal, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, paratizer, bruselloz ve influenza gibi pek çok enfeksiyona bağlı hastalıklar iç hastalıkları bölümlerinin uzmanlık alanında bulunur. Saydığımız bu hastalıklar ile ilgili herhangi bir şikâyette iç hastalıkları bölümüne başvuran hastalara herhangi bir hastalığın tanısı konması durumunda enfeksiyona yol açan etkene bağlı olarak tedavi altına alınırlar. Yataklı tedavi gerektiren hastalarda steril ve izole bir ortamın sağlanması bulaşının önlenmesi bakımından oldukça önem arz eder. 

Hipertansiyon

Kalp tarafından pompalanan ve damarlar içinde vücudun dokularına ve organlara dağılan kanın damar çeperlerine uyguladığı basınç, tansiyon olarak isimlendirilir. Yetişkin kişilerde sistolik kan basıncı 120 mmHg, diastolik kan basıncı da 80 mmHg altında olmalıdır. Kan basıncının bu değerin üstünde olması ve sürekli aynı değerde seyretmesi hipertansiyon adı verilen hastalığı göstermektedir. Hipertansiyon, damarlarda hasar ve kanama gibi pek çok soruna yol açabildiğinden beyin kanaması ve böbrek hasarı gibi çok ciddi sorunlara neden olmaktadır. İç hastalıkları bölümlerinde tedavisi ve takibi yapılan hipertansiyon hastalığında hastalara tıbbi beslenme tedavisi ve ilaç kullanımı yardımı ile tansiyonun kontrol altına alınması sağlanır. 

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet hastalığının yaygın olan Tip1 ve Tip2 türü bulunmaktadır. Diyabet hastalığı insülin hormonunun yetersiz salgısı ya da dokular tarafından kullanılamaması sonucunda kan glukoz seviyesinin normal değerinin üzerine çıkması sonucunda gelişir. Diyabet tedavisinde insülin uygulaması, oral olarak kullanılan anti diyabetik ilaçlar kullanılır. İnsüline bağımlı olmayan şeker hastalarının takibi ve tedavisi genel dahiliye bölümlerinde yapılmaktadır. Diyabet hastalarının tedavisinde diyet uygulaması ve ilaç kullanımının yanı sıra kan şekeri seviyesinin normal seviyede tutulması sağlanır. Yüksek kan şekeri göz, böbrek damar ve kalp üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerin önlenmesi hedeflenmektedir. 

Tiroid Hastalıkları (Guatr)

Boyun bölgesinde yer alan tiroid bezinden salgılanan tiroid hormonları vücudun metabolizma hızını düzenlemesi başta olmak üzere birden fazla önemli işleve sahiptir. Tiroid bezinin az çalışması ve çok çalışması gibi durumlar söz konusu olduğunda tiroid bezinde bulunan kanserler ve otoimmün hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu da hormonal dengede önemli sorunlara neden olmaktadır.  Bu hastalıkların erken teşhis ve tedavisi için takipleri endokrinoloji ve iç hastalıları bölümleri tarafından tedavi edilmektedir. 

Kolesterol ve Trigliserid Bozuklukları

Sağlıksız ve düzensiz beslenme, genetik faktörler ve kronik hastalıklara bağlı olarak kolesterol ve trigliseritlerin yanı sıra diğer kan lipitlerinin kandaki değerleri normalin üzerine çıkabilmektedir. Bu değerlerdeki hafif artışlar rutin kan tetkiklerinde belirti verir. İleri derecede olan yükselmelerde göz çevresinde yağ bezesi oluşumu ile belirtiler gösterir. Kandaki bu yağ seviyesi yüksekliği ilaç ve beslenme tedavisi ile kontrol altına alınır. Kontrol altına alınamayan kan yağı ise kalp ve damar hastalıklarının oluşmasına neden olur. Bu yüzden sağlıklı beslenmeye oldukça dikkat edilmeli, kan yağlarının yükselmesine bağlı olarak hiperkolesterolemi ve dislipidemi hastalığı tanısı konan kişilerin iç hastalıkları bölümlerinde gerekli olan tedaviye başlaması gerekir. 

Mide, Safra Kesesi ve Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer hastalıkları hepatit, siroz, kist ve yağlanma gibi rahatsızlıklar; midede ise gastroözofageal reflü, ülser, fıtık ve gastrit gibi rahatsızlıklar; safra kesesinde ise kum ve taş oluşumu, tıkanıklar ve iltihap (kolesistit) gibi hastalıklar iç hastalıkları bölümünün uzmanlık alanına giren ve bir hayli yaygın olan hastalıklardır. Bu gibi hastalıkların tedavisi ilaç, beslenme şeklinin değişmesi ve yaşam tarzında değişiklikler uzman iç hastalıkları doktorları tarafından yürütülmektedir. 

Akciğer Hastalıkları

Akciğer rahatsızlıkları olan astım, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı), zatürre, akciğer zarında oluşan sıvı birikimi gibi rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi iç hastalıkları bölümü uzman doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu hastalıkların dışında kalan ve iç hastalıkları doktorunuzun gerekli görmesi halinde göğüs hastalıkları bölümüne yönlendirilmeniz söz konusu olabilmektedir. Göğüs hastalıkları bölümü akciğer rahatsızlıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. 

Böbrek Hastalıkları

Böbreklerde oluşan enfeksiyon, kum ve taşlar, kistler, akut ya da kronik yetmezlikler erken teşhis ve tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Erken dönem tedavi uygulanmaz ise organ hasarına kadar ilerleyebilen ciddi sağlık sorunları meydana gelmektedir. Böbrek hastalıkları ile ilgilenen iç hastalıkları bölümünde genel tedavi ve takipler yapılmaktadır. 

Kansızlık ve Diğer Kan Hastalıkları

Kan değerlerinde demir, hemoglobin ve hematokrit seviyelerinde düşüş görülmesi kansızlık olarak isimlendirilir. Kansızlığın en yaygın nedeni ise yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Dengesiz beslenme sonucu demir minerali, B12 vitamini ve folik asit vücuda az düzeyde alındığından kansızlık meydana gelir. Kansızlık hastalığına ek olarak Akdeniz anemisi, kan pıhtılaşması, kanama ve kemik iliği hastalıkları iç hastalıkları uzmanlık alanındadır ve tedaviler bu bölümde yapılır. İç hastalıkları uzman doktorlarının gerekli gördüğü durumlarda ise hastalar hematoloji bölümlerine sevk edilebilmektedir.

[wp-faq-schema title=”Sıkça Sorulan Sorular” accordion=1]

İç Hastalıkları

İçindekiler

Randevu Alın!

Size özel yararlanmak için hemen iletişime geçin

contact

Hemen Randevu Alın!

Sıkça Sorulan Sorular

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

İç hastalıkları (Dahiliye) tıp dalında sindirim sistemi rahatsızlıkları, anemi, hormonal hastalıklar, kanserler, tiroid hastalıkları, diyabet gibi sağlık sorunlarını teşhis ve tedavi eder.

İç hastalıkları bölümü tiroid bezlerinin az ya da çok fazla çalışması sonucunda gelişen sağlık sorunları ile ilgilenir. Bu sayede metabolizma hızı düzenlenerek organ kayıplarının önüne geçilir. Ve genel sağlık durumu korunur.

Dahiliye bölümünde muayene olmadan önce kişinin herhangi bir gıda maddesi almamış olması ve mümkün ise sadece su içmesi önerilir. Hastanın hastalığı konusunda gerekli tetkikler yapılırken genellikle açlık kan değeri seviyesinin analiz edilmesi gerekir. Yapılacak tetkiklerin ertesi güne kalmaması için aynı zamanda hasta ve sağlık hizmetlerinin meşgul edilmemesi adına aç karnına gidilmesi önerilir.

Hepatit B kan yolu ile direk temas ya da kan aktarımı yolu ile bulaşmaktadır. Kişisel bakım ürünlerinin ortak kullanımı da Hepatit B’nin bulaşmasına neden olur.

Genellikle yanlış beslenme, obezite, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam tarzından dolayı yükselir. Bunun yanı sıra genetik faktörler de kolesterol yüksekliğine neden olur.

iletisim

Randevu Talep Formu

Bize bir soru sorun. Tıbbi danışmanımız daha fazla bilgi için en kısa sürede size ulaşacaktır.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
=
Onay kutuları
iletisim-cagri
BUGÜN HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN

bir uzmanla konuşun

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için bazı çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Çerez politikasını inceleyebilirsiniz.